Isolatie en zonnepanelen, de perfecte combinatie!
De hoogte van de energierekening wordt onder Nederlanders een steeds groter punt. Met stijgende energieprijzen moet er elk jaar weer flink wat betaald worden aan de energiemaatschappij. Wat veel particulieren niet weten is dat tegen een relatief kleine investering er tot 30 jaar lang honderden euro’s op de energierekening bespaard kan worden door het duurzaam verbouwen van de woning. Dit is overigens niet alleen goed voor de portemonnee maar ook voor het milieu en een C02-vrij Nederland.


Spouwmuurisolatie en vloerisolatie

Het optimaal isoleren van de woning is een manier om de energiebehoefte sterk omlaag te brengen. Spouwmuurisolatie en vloerisolatie zorgen er voor dat de geproduceerde warmte de woning minder snel verlaat waardoor de CV ketel minder hard hoeft te werken. Een kubieke meter gas kost circa €0.63 euro (januari 2018), wanneer er dus minder gas wordt verbruikt wordt er aanzienlijk bespaart op de energierekening. Afhankelijk van de grootte van de woning kan er jaarlijks tot €500 euro bespaart worden op de energierekening. Bij vloerisolatie ligt dit rond de €250 euro per jaar. Beide vormen van isolatie gaan minimaal 30 jaar mee waardoor de investering meerdere malen zal worden terugverdiend. Bovendien wordt de waarde van de woning verhoogt wanneer binnenruimtes optimaal zijn geïsoleerd. Het aanbrengen van vloerisolatie voorkomt overigens vochtproblemen die kunnen ontstaan door opstijgend vocht in uw kruipruimte.

25 jaar lang besparen met zonnepanelen

Een gemiddeld Nederlands gezin verbruikt 3500 kWh aan stroom. De gemiddelde prijs per kWh ligt op €0.21 euro (januari 2018). Per jaar wordt er dus €770 euro aan stroom betaalt (hier gaat de energiekorting van zo een €400 euro nog wel van af). Bij het installeren van een zonnepanelen installatie met een vermogen van 2500 kWh bespaart een gemiddeld gezin elk jaar €500 euro op de energierekening. Met een subsidie kan het rendement nog hoger uitvallen en wordt de terugverdientijd verkort. Zonnepanelen gaan circa 25 jaar mee, binnen die periode wordt er €12500 euro bespaard op de energierekening. Een installatie met een vermogen van 2500 kWh heeft een gemiddelde kostprijs van €4500 euro. Het rendement ligt dus erg hoog. Hoe meer huishoudens in Nederland overstappen op zonnepanelen des te beter dit overigens is voor het milieu. De energiebehoefte uit bijvoorbeeld kolencentrales zal hierdoor sterk afnemen. Tevens worden er van tijd tot tijd interessante subsidies op zonnepanelen gegeven. Ga voor meer informatie over subsidieregelingen naar: subsidie zonnepanelen 2018 of zonnepanelen.


Landelijke stappen om duurzaamheid te bevorderen

Niet alleen particulieren en bedrijven zien in dat het duurzaam verbouwen van de woning of het kantoorpand nuttig is. De politiek gaat dit ook steeds meer inzien. In het energieakkoord van 2013 wordt bijvoorbeeld veel ruimte vrijgemaakt voor het isoleren van woningen. En ook wordt er een budget vrijgesteld voor duurzame leningen. Dit zijn leningen met een zeer lage rente (zie bijvoorbeeld Triodos Bank) die gebruikt kunnen worden om een woning duurzaam te verbouwen. Met de tijd zullen steeds meer Nederlanders zich realiseren dat duurzaam verbouwen een aanwinst is waar iedereen van kan profiteren.